Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku

Iwona
Ciasta
16.05.2019 18:00
Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: - 250 g przesianej, mąki pszennej, tortowej - 25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych - 1/2 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym) - 125 ml ciepłego mleka - 2 jajka kl M - szczypta soli - kilkanaście kropel esencji waniliowej lub cytrynowej - 1/4 szkl roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju) - 250 g rabarbaru - 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej - cukier puder Kruszonka: - 90 g mąki pszennej - 50 g cukru - 1/2 opakowania cukru waniliowego - 60 g masła w temp. pokojowej 1. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem i życzę Smacznego !!! Ps. nie pokazałam wykonania kruszonki gdyż zazwyczaj mam jej zapas zamrożony i tylko wyjmuje do poszczególnych wypieków :) Drożdżowe, zaraz po lekkim ostudzeniu jest bardzo puszyste i mięciutkie, można zjeść pół blaszki ;) Rabarbar możemy użyć mrożony tylko musi się wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. 6. Następnie wykładamy rabarbar wymieszany z 1 łyżką budyniu lub mąką ziemniaczaną i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Ciasto jest proste, mięciutkie i bardzo smaczne, a możemy je przygotować z różnymi owocami, nie tylko z rabarbarem ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się napuszyły i zapieniły wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową/cytrynową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/05/leniwe-drozdzowe-z-rabarbarem-krok-po.html