CZWARTEK: GYROS Z DOMOWYMI CHLEBKAMI PITA

Agnieszka
Obiad
16.05.2019 8:46
CZWARTEK: GYROS Z DOMOWYMI CHLEBKAMI PITA

Mięso co do zasady jest takie samo (Grecy lubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko wykończenie: Grecy dodają na koniec sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść gyros z frytkami. Wsyp do moździerza lub malaksera łyżkę nasion kolendry, łyżkę tymianku, 2 łyżki wędzonej papryki (lub słodkiej jeśli nie masz wędzonej), papryczkę chili, skórkę startą z cytryny, dodaj pokrojony ząbek czosnku i utrzyj całość na masę. Składniki: 500 g udek z kurczaka bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 ząbek czosnku 2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka suszonego tymianku 1 suszona papryczka chili lub ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (kto nie przepada za ostrymi smakami niech użyje mniej) Polecamy przepis na domowy doner kebab – jeden z hitów Niedzielnego Kucharza – oraz przepis na kebab ze zdrową sałatką tabbouleh. W wersji street food mięso pakuje cię do rozkrojonych, wypiekanych chlebków pita, lub zawija w miękkie jak naleśnik chlebki pieczone na patelni. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie kilka przepisów na pity, w tym jeden przepis na mega proste pity. Jak podać gyros W Polsce gyros nie jest specjalnie znany w przeciwieństwie do przyrodniego brata – kebaba. W domu, dla siebie lub gości, fajnym sposobem podania jest deska: kładziemy na niej mięso, obok chlebki pita, dalej frytki, sałatę. Skórka starta z jednej cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli Zrobiony w taki sposób gyros można podać na jednej dużej desce, wtedy świetnie sprawdzi się jako przekąską np. Krok 3 Wyciągnij mięso z lodówki co najmniej na pół godziny przed smażeniem, żeby się ogrzało. Rozgrzej mocno patelnię, wyłóż na nią paski kurczaka i smaż obracając około co jakiś czas przez około 5 minut, do momentu aż mięso ładnie się zrumieni. Z frytkami, chlebkiem pita gyros zmienia się w solidne, smakowite danie obiadowe. W Grecji danie pojawiło się wraz z emigracją, która uciekła przed Turkami z Azji Mniejszej. Przekąska na mecz Gyros można podawać na różne sposoby. Przełóż do zamykanego naczynia i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, najlepiej na całą noc. Grecki gyros (czytaj jiiros) to nic innego jak turecki doner kebab, bo zresztą z Turcji się wywodzi. Smakuje o niebo lepiej niż kupna pita i nie ma w niej grama chemii, czeego o sklepowym odpowiedniku powiedzieć nie można. Tu znowu, można kupić gotowca w sklepie, ale na prawdę lepiej zrobić je samemu. Liczba porcji: 2 bardzo duże Gyros – grecki kebab Każdy kto lubi kebaba lubi też gyros. Zanim zdejmiesz je z patelni wlej do kurczaka łyżkę soku z cytryny, wymieszaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-gyros-z-domowymi-chlebkami-pita/