🥣 BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 🥣 - najlepszy przepis - gotowy bigos w około 30-35 minut!

Helka
Obiad
12.05.2019 19:10
🥣 BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 🥣 - najlepszy przepis - gotowy bigos w około 30-35 minut!

Bigos z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g ok. 200 g boczku wędzonego 1-2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie, jeśli boczek był mało tłusty i wytopiło się z niego mało tłuszczu) 1 duża cebula – ok. 190 g ok. 280 g kiełbasy podwawelskiej lub wiejskiej 1 duża młoda marchewka – ok. 100 g 1,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego bądź mięsnego) – ok. 375 ml 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół pęczka koperku 1 łyżka mąki pszennej + 2 łyżki oleju rzepakowego do zasmażki Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Patelnię rozgrzać, na jej suchą powierzchnię (bez tłuszczu) wrzucić pokrojony boczek i smażyć do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz (przez ok. 6-8 minut na bardzo małym ogniu). Gotowy bigos z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami z wody. Następnie dolać do niej ok. 10 łyżek wywaru z kapusty, wymieszać i dodać do garnka z bigosem. Przepis na bigos z młodej kapusty: Kapustę umyć, osuszyć, a następnie pokroić na 4 części i poszatkować na mniejsze kawałki. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody. W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić łyżkę mąki i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka o lekko brązowym zabarwieniu. Jeśli tłuszczu wytopi się mało, to opcjonalnie dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/bigos-z-mlodej-kapusty/