Siekane kotleciki z kurczaka

Obiad
06.05.2019 15:31
Siekane kotleciki z kurczaka

Składniki (3-4 porcje) połowa piersi z kurczaka 2 jajka 2 łyżki mąki połowa papryki szalotka olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła, np. oregano, bazylia, tymianek 3-4 łyżki startego żółtego sera opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych ziół świeżych np. bazylia, pietruszka Przygotowanie Kurczaka i paprykę kroimy w średnią kostkę. Smażymy z jednej strony około 2 minuty i przekładamy na drugą, po czym zmniejszamy lekko ogień i przykrywamy patelnię pokrywką na kolejne 2-3 minuty. Czasem okazuje się, że szukać nie należy daleko, bo wystarczy taki zwykły kotlet z piersi kurczaka (czyli tzw. “oszukany schabowy) odrobinę zmodyfikować i podać w innej formie. Kiedy jest już gorący, to zaczynamy smażyć kotleciki (po 1-2 łyżki na każdy) zachowując odstępy i lekko je rozpłaszczając. Kiedy obiady stają się nudne, to czas na główkowanie, wertowanie książek kucharskich i stron internetowych w poszukiwaniu czegoś nowego, co zachwyci domowników. Będą świetnie smakowały w towarzystwie ziemniaków gotowanych, puree (przepis tutaj) lub pieczonych (np. z tego przepisu). I takim prostym daniem, a jednocześnie czymś innym niż zwykle są siekane kotleciki z kurczaka. Co więcej, w takich kotlecikach można przemycić na talerze najmłodszych trochę warzyw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/siekane-kotleciki-z-kurczaka/