Sałatka grillowa (4 składniki)

Wilk
Sałatki
03.05.2019 21:12
Sałatka grillowa (4 składniki)

Sałatka grillowa Drukuj przepis Składniki ► ziemniaki [ok. 1 kilograma] ► majonez [45 g / 3 łyżki] ► jogurt naturalny [45 g / 3 łyżki] ► szczypior [1 duży pęczek] Jeśli jeszcze nie próbowaliście, a lubicie pieczone ziemniaki z kwaśną śmietaną czy pyry z gzikiem, czas nadrobić zaległości! Na koniec dopraw łyżeczką ostrej musztardy, łyżką soku z cytryny lub octu oraz solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 20-30 minut w zależności od odmiany ziemniaków i wielkości kawałków). Podana świeżo z lodówki, z jeszcze skwierczącą karkówką czy kiełbachą to po prostu poezja. Sos można doprawić zupełnie inaczej, używając słodkiej papryki, curry, czosnku, prażonej cebulki czy soku z cytryny. Taki majonez, szczelnie zakręcony w szklanym słoiku, może stać w lodówce ok. 5-7 dni. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, ma więcej smaku jeśli zdąży się ,,przegryźć przez kilka godzin lub przez noc. W wersji bardziej wypasionej, możecie dorzucić podsmażony boczek i cebulkę, drobno pokrojone kiszone ogórki czy kawałeczki wędzonego łososia. Plasterki ziemniaków układać w misce warstwowo, każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, polać kilkoma łyżkami sosu i posypać posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo ► sól [ok. 1 łyżeczki] ► pieprz [do smaku] To po prostu ziemniaki z lekko kwaskowatym, kremowym sosem i dużą ilością szczypioru. Sezonowo, wspaniale będzie smakować z zielonymi szparagami lub krótko podgotowanym zielonym groszkiem. W przyszłości postaram się pokazać Wam na blogu inne wersję tej sałatki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/05/salatka-grillowa-4-skladniki.html