Torcik szpinakowy z kremem jogurtowym i truskwakami

Weronika
Ciasta
01.05.2019 10:52
Torcik szpinakowy z kremem jogurtowym i truskwakami

Składniki na ciasto: 4 jaja L 1 szklanka oleju 350 g mrożonego szpinaku 1 szklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej Składniki na krem: 500 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 35% 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki) 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru Wymieszać sztywną śmietanę i cukier z jogurtem, na końcu wlewając do kremu cienką strużką - cały czas miksując żelatynę - wmieszać do kremu część pociętych na małe kawałki truskawek i część pestek granatu - blaty przełożyć przygotowanym kremem. Na koniec dodać w porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą - ciasto wyłożyć na tortownicę o przekroju 24 cm, wyłożoną papierem do piecznia. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Wyrównać szpatułką górę - piec w 180`C 45 minut - z ostudzonego ciasta ściąć górkę, następnie przeciąć na 3 blaty. Zestawić garnuszek z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Szpinak zmiksować z olejem na głądką masę - odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po 1 łyżce ksylitolu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/05/tort-szpinakowy-z-kremem-jogurtowym.html