Tych produktów nie musisz wyrzucać, nawet jeśli są przeterminowane!

Emila
Dom
30.04.2019 18:50
Tych produktów nie musisz wyrzucać, nawet jeśli są przeterminowane!

Wiele mówi się o tym, że wyrzucamy coraz więcej jedzenia. Każdy z nas ściśle trzyma się daty ważności widniejącej na opakowaniu, ale czy faktycznie każdy produkt powinien być tak samo traktowany? Wiele rzeczy posiada swoją datę ważności o wiele dłuższą, niż możemy zobaczyć na opakowaniu. Które z nich należą do tej grupy?

Mleko

Każdy doskonale wie, jak wygląda i pachnie zepsute mleko. Nieprzyjemni, kwaśny zapach oraz grudki są sygnałem, że mleko powinno trafić do kosza. Data ważności na opakowaniach w większości przypadków współgra z faktyczną przydatnością produktu. Wyjątek stanowią jednak mleka, które zawierają małą ilość tłuszczu. Te można przechowywać jeszcze kolejne dwa dni.

Chleb

Oczywiście chleb najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale niekoniecznie musi szybko być wyrzucany. Sekretem jest odpowiednie jego przechowywanie. Temperatura pokojowa oraz specjalny pojemnik na chleb idealnie zabezpieczą długą przydatność tego produktu. Ważne jest, aby nie pakować chleb w foliowe opakowania lub wkładać do lodówki. To jedynie przyśpiesza psucie się.

Jeśli jednak chleb już jest zbyt twardy, można go użyć na wiele różnych sposobów. Wystarczy przerobić go na bułkę tartą lub wybrać się na spacer z rodziną i nakarmić ptaki w parku.

Suche produkty

Żywność, taka jak makarony, kasza czy ryż są produktami długoterminowymi, ale i tak można przechowywać je nieco dłużej. Należy jednak pamiętać, aby produkty te trzymać w miejscach zacienionych oraz suchych. Wilgoć jedynie przyśpiesza psucie się. Oczywiście ważność ugotowanych produktów jest zdecydowanie krótsza, a więc nie należy przechowywać ich więcej niż dwa dni.

Jajka

Produkt ten, dzięki swojej skorupce, może być przydatny nawet przez kilka tygodni. Nie ma też potrzeby trzymania ich w lodówce. Jeśli jednak nie jesteś pewien, to wystarczy wziąć na próbę jedno jajko i trzymać je przez cztery tygodnie.

Masło

Przechowywane masło w lodówce może być nawet dobre 7 dni po tym, jak jego data ważności dobiegła końca. Jeśli planujesz zrobić zapas, możesz zamrozić produkt, który będzie dobry przez kolejne 2-3 miesiące. Pamiętaj jednak, że masło trzymane w temperaturze pokojowej o wiele szybciej może nadawać się do wyrzucenia.

Dżem

Warto pamiętać, że pleśń nie jest jedynym wyznacznikiem braku świeżości produktu. Dżemy, dzięki obecności cukru, mogą długo stać na półkach. Oczywiście wszystko tutaj zależy od jego ilości. Te, które już używamy, mogą być dobre nawet do czterech tygodni.

Data ważności stanowi dla nas pewien wyznacznik przydatności produktu. Nie zawsze jest ona jednak całkowicie zgodna. Wszystko zależne jest tak naprawdę od warunków, w jakich przechowujemy żywność.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną