Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem

Bogumiła
Obiad
29.04.2019 22:12
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem

Ze mną nie jest inaczej, już dawno zauważyłem, że bez wątpienia najlepiej pracuje się na granitowym blacie w moim rodzinnym domu w Izabelinie. Jednym słowem wszystko z granitową stolnicą jest w kuchni łatwiejsze 🙂 Mam dla Was także niespodziankę- kod rabatowy KURON dzięki któremu otrzymacie 10% zniżki na granitową stolnicę od Artigiano. Składniki: Gnocchi: 1 kg mączystych ziemniaków 150 g mąki np. pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Sos: 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 150 g szpinaku np. świeżego 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz ew. szczypta cukru do smaku np. cukru trzcinowego parmezan do posypania potrawy Przygotowanie: Krok 1: Po pierwsze zacznij od przygotowania sosu. Kiedy tylko składniki się połączą podziel ciasto na 4 części, następnie z każdej uformuj wałeczki szerokie na około 2 cm. Jest to klasyczne danie z półwyspu apenińskiego, które idealnie komponuje się z aromatycznym sosem na bazie pomidorów, szpinaku i parmezanu. Kiedy przeprowadziłem się z Bogusią i dziewczynami do naszego mieszkania w Warszawie, najbardziej brakowało mi w kuchni właśnie takiej powierzchni. Otóż powierzchnia przez cały czas pracy jest chłodna, ciasto się do niej nie klei, przez co praca jest bardzo komfortowa. Doświadczeni kucharze od zawsze zwracają bardzo dużą uwagę na powierzchnie na której wyrabiają ciasto. Rozwiązanie przyszło wraz z zaopatrzeniem się w granitową stolnicę, której szereg zalet opisze poniżej. na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook Najefektowniej wyglądają gdy ułożysz kulki na wewnętrznej stronie, delikatnie spłaszczysz kciukiem i sprawnym ruchem zwiniesz ciasto w stronę brzegu widelca. Odkąd mamy w domu granitową stolnicę nie mamy z tym problemu. Jej duży rozmiar 50×40 cm. sprawia, że wszystko się na niej mieści i nic nie spada. Zachęcam także do wypróbowania przepisu na gnocchi z sosem pomidorowym, szpinakiem i parmezanem. Poniżej przepis na Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem. Powierzchnia jest wypolerowana, jednolita i nie posiada porów w których mogą gromadzić się bakterie. Ale co sprawia, że ciasto tak dobrze się na nim wyrabia??? Miejsca wystarczy na porcje ciasta, na powierzchnię roboczą i kopczyk mąki. Na oliwie na średnim ogniu podsmaż czosnek. Uformuj kopczyk, zrób dołek i na koniec wbij w to miejsce jajko. Na szczęście znalazłem rozwiązanie jak poradzić sobie z kuchennym rozgardiaszem. W razie potrzeby podsyp mąką, jeżeli ciasto będzie się kleić. Krój w poprzek na 1,5 cm kawałki. Maniak glutenu Kocham od czasu do czasu ubrudzić się w mące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/gnocchi-z-sosem-pomidorowym/