Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Helka
Sałatki
23.04.2019 16:31
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem – Składniki: 1 mała główka młodej kapusty – ok. 500 g 1 łyżeczka cukru 4/5 szklanki wody lub bulionu ( ok. 200 ml) 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól i pieprz do smaku Po zagotowaniu odkryć garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu (w innym przypadku kapusta może wyjść nieco gorzka), a następnie po 2 minutach gotować kapustę już pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości przez ok. 8 minut, uważając by nie rozgotować kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – zwana również młodą kapustą po wójtowsku – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. Pokroić boczek w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm., a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do zarumienienia (ok. 5-7 minut na małym ogniu, by powoli się wytapiał z boczku tłuszcz). Zobacz również nasz przepis na: kiszoną kapustę zasmażaną Młoda kapusta zasmażana z boczkiem – z czym podawać? Kapusta taka idealnie pasuje do zwykłych kotletów schabowych, czy też kotletów mielonych. Czasami jednak zajadamy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem po prostu bez dodatków lub z pajdą chleba, szczególnie, gdy robimy młodą kapustę duszoną w pomidorach :) A, że okres wiosenny już nastał i w sklepach zaczęły pojawiać się zielone główki młodej kapusty, to nie mogłam się oprzeć pokusie, by zrobić pyszną młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku i koperku. Następnie do boczku i wytopionego z niego tłuszczu dodać 1 łyżkę masła, poczekać aż się roztopi, a następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/mloda-kapusta-zasmazana-z-boczkiem-i-koperkiem/