Hamburger z marihuaną

Hamburger z marihuaną
18Kwi

W sobotę 20 kwietna w amerykańskiej burgerowni Carl’s Jr. w Denver w stanie Colorado zadebiutuje hamburger z CBD. Kanapka o nazwie The Rocky Mountain High CheeseBurger Delight będzie składała się z dwóch kotletów wołowych, piklowanych papryczek jalapenos, sera, frytek oraz sosu Santa Fe zaprawionego medyczną marihuaną. (cyt. INNPoland)

Jeśli macie ochotę na hamburgera, ale w wersji vege
niżej znajdziecie przepis !

Kotlety

Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ suchej kaszy jaglanej
½ szklanki prażonych nasion konopi https://konopiafarmacja.pl/produkty-konopne/113-nasiona-konopi-luskane-250g.html
½ szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju konopnego https://konopiafarmacja.pl/produkty-konopne/20-olej-konopny-250ml.html
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
2 łyżeczki suszonych kwiatów konopi lub 1g pyłku konopnego https://konopiafarmacja.pl/produkty-konopne/141-pylek-konopny-prasowany-cbd-10-1g.html
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

Porady:

Bardzo ważne jest, aby przed lepieniem burgerów umyć dłonie, nasmarować dokładnie olejem i dopiero wtedy formować burgery. Wtedy kotlety wychodzą idealnie

Burgery

Składniki:
5 bułek, hamburgerowych lub zwykłych
spora czerwona cebula
spory pomidor
kilka plasterków zielonego ogórka
kilka liści sałaty
mała garść rukoli
kilka łyżek dobrego ekologicznego keczupu
odrobina musztardy

Przygotowanie:

Bułki chwilę grillujmy w piekarniku, następnie każdą przecinamy i smarujemy obydwie połówki odrobiną keczupu oraz jeszcze mniejsza ilością musztardy, do środka wkładamy warzywa i kotleta.

GOTOWE!

(na podstawie przepisu jadlonomia)

www.konopiafarmacja.pl

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ