kakaowa rolada bezowa z bananami

Desery
18.04.2019 9:03
kakaowa rolada bezowa z bananami

Składniki: Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 g. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki ciepłej wody 2 banany Rolada bezowa, najlepiej smakuje w dniu przygotowania, po około dwóch godzinach w lodówce. Następnie, owinąć w folie aluminiową i schłodzić w lodówce około dwie godziny. W sumie to miała być zwykła biała rolada, ale pod wpływem chwili powstała kakaowa z bananami :) Ja po zawinięciu przekroiłam roladę na pół i dopiero zawinęłam w folię. Banany pokroić w plastry i ułożyć na masie śmietanowej. Natomiast kiedy nakładałam krem, w oczy rzuciły mi się banany. Pokroiłam je w plastry i ułożyłam na kremie. Kiedy masa będzie gęsta i szklista dodać make, kakao i sok z cytryny. Gotową masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. W tym czasie przygotować krem. Następnie bezę przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Łatwiej wtedy umieścić w lodówce. Gotową masę, wyłożyć na roladę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/04/kakaowa-rolada-bezowa-z-bananami.html