Fasolka po bretońsku

Obiad
16.04.2019 11:18
Fasolka po bretońsku

Składniki 400 g suchej fasoli 1 łyżka oleju 1 duża cebula 300 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 500 g passaty pomidorowej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki miodu albo syropu klonowego sól, pieprz do smaku Fasolę namoczyć na noc i następnego dnia odsączyć i przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać kiełbasę. Dodać do garnka, chwilę podsmażyć dodać ziele angielskie, liść laurowy, fasolę i zalać passatą. Fasolka po bretońsku to klasyczne danie, które jest tanie i proste, samo się robi i zawsze dobrze smakuje. Przygotowanie fasolki trzeba zacząć dzień wcześniej - sucha fasola musi się moczyć ok 10-12 godziny przed ugotowaniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/03/fasolka-po-bretonsku.html