Kluski z sosem na bazie mleka kokosowego

Magdalena
Obiad
15.04.2019 18:06
Kluski z sosem na bazie mleka kokosowego

Składniki: Na sos: około 400 g pieczarek 1 łyżka posiekanego koperku 3 cm kiełbasy krakowskiej Henryk Kania 1 łyżka masła pół cebuli świeżo mielony pieprz do smaku sól ziołowa do smaku pół szklanki mleka kokosowego Na kluski: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Jak przygotować kluski? Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwile smażymy. Kluski z sosem na bazie mleczka kokosowego. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kluski (kuleczki). Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je około 2 minut. Zostawiamy na mniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Sos jest delikatny w smaku i sycący. Smażymy co jakiś czas mieszając, pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Kluseczki polane sosem na bazie mleczka kokosowego. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki (same kapelusze).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kluski-z-sosem-na-bazie-mleka-kokosowego/