SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, BROKUŁEM I CZERWONĄ KAPUSTĄ

Joanna
Sałatki
10.04.2019 2:18
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, BROKUŁEM I CZERWONĄ KAPUSTĄ

Opcjonalnie sok z 1/2 cytryny , awokado Sos do Sałatki 1/4 filiżanki masła z migdałów lub orzechowego 3 łyżki sosu tamari lub sos sojowy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego lub cytrynowego 1 łyżka oleju z oliwek lub sezamowego Odrobina startego imbiru sok z 1/2 cytryny Ta bezmięsna sałatka jest smaczna i pożywna – nie zawiera mięsa pomimo to jest dobrym źródłem pełnowartościowego roślinnego białka ( sałatka zawiera wszystkie esencjonalne aminokwasy – czyli te 9 aminokwasów które muszą być dostarczane z diety) - Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek lekko podsmażamy brokuł ( możemy też dodać 2 ząbki czosnku) Brokuł i kapusta czerwona dostarczają spore ilości witaminy C, jak również i fitoskładniki między innymi indole czy sulforafan ( jak pokazują badania epidemiologiczne ich synergiczne działanie może zmniejszać ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory). Głównym składnikiem sałatki jest komosa ryżowa, 1 filiżanka tego zboża zawiera około 8 gram pełnowartościowego białka i 5 gram błonnika ( USDA Nutrition Database).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.com/2019/04/10/salatka-z-komosa-ryzowa-brokulem-i-czerwona-kapusta/