Chlebki do święconki

Wielkanoc
09.04.2019 11:14
Chlebki do święconki

Składniki (8 sztuk): 500 g mąki chlebowej typ 750 7 g Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera 15 g Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera 50 g cukru szczypta soli himalajskiej 175 ml mleka 75 g masła 1 jajko Mąkę wymieszać z drożdżami, zakwasem, cukrem i solą. Różnica jest wyczuwalna również w świeżości tak przygotowanego drożdżowego ciasta, dzięki czemu nawet chlebki upieczone z wyprzedzeniem, będą pysznie smakować na Wielkanocnym śniadaniu. Z dużej kulki ulepić tułów, zakończony malutką kuleczką – ogonkiem, z mniejszej uformować głowę, na której dołożyć dwa kawałki ciasta przypominające uszy. W tym roku wykorzystałam Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera, dzięki czemu nasz wypiek nabrał wyjątkowego charakteru oraz struktury i smaku pieczywa na zakwasie! Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, do podwojenia objętości. Bardzo lubię przygotowywać mini chlebki w postaci zajączków, które nie tylko cieszą oko, ale również pysznie smakują i uwielbia je cała nasza rodzina. Po tym czasie chlebki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/chlebek-do-swieconki/