Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową

Anna
Ciasta
08.04.2019 8:22
Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową

Składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki, - 1/2 kostki masła schłodzonego, - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 żółtko, - 2 łyżki śmietany 18%, - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków, - szczypta soli. Masa jabłkowa: - 1 słoik (1 litrowy) jabłek musu/lub tartych ugotowanych (np. jabłka antonówka bez cukru), - 1 galaretka cytrynowa i 1 szklanka wrzątku, - ew. cukier do smaku. Jeśli nie mamy to używamy ok 2 kg kwaśnych jabłek, trzemy na tarce na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością wody do miękkości. W tym czasie rozrabiamy galaretkę brzoskwiniową z 3 szklankami wrzątku (mniej niż jest na opakowaniu wg przepisu producenta). Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 25x35. na papierze do pieczenia. Kolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. W tym czasie podgotowujemy jabłka (użyłam gotowych tartych i wstępnie podgotowanych jabłek, z domowej spiżarni bez cukru. Najlepiej ciasto uciskać ręką do blaszki, lub wałkować na papierze do pieczenia i przenieść go do blaszki. Wyłączamy gaz, a następnie rozrabiamy galaretkę cytrynową z wrzątkiem i dodajemy do naszych jeszcze ciepłych jabłek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/04/ciasto-z-jabkami-i-galaretka.html