Chleb codzienny (na zakwasie)

Nawoja
Dania mączne
05.04.2019 12:47
Chleb codzienny (na zakwasie)

Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, wstępnie złożyć, przykryć ściereczką i zostawić do odpoczynku na 30 min. Chleb pszenny (na pszennym zakwasie) (składniki na 1 mały bochenek) - 160 g aktywnego zakwasu pszennego - 200 ml wody w temp. pokojowej - 420 g mąki pszennej T650 - 12 g soli + 1 łyżka wody Garnek wraz z pokrywką nagrzewać ok. 30 min. w temp. 230°C. Do gorącego garnka przerzucić chleb, naciąć, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na 25 min. Po tym czasie złożyć ostatecznie, przełożyć bochenek do koszyka, wstawić do lodówki (5°C) na 12-20 h (tzw. garowanie). Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 210°C i dopiec do pożądanego poziomu wypieku skórki (u mnie ok. 20-25 min.). Następnie przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 35-40 min. (nastąpi tzw. autoliza). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na kolejne 45 min. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ostatnie 45 min. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 min. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2019/04/chleb-codzienny-pszenny-na-zakwasie.html