Kolorowa sałatka z batatów, cieciorki i granatu

Anna
Sałatki
02.04.2019 9:20
Kolorowa sałatka z batatów, cieciorki i granatu

Następnie polewamy dressingiem i robimy kleksy sosem Tahini (ewentualnie tylko jednym z dwóch, który bardziej wolimy, ale takie połączenie dwóch sosów i smaków jest super!) Chipsy z jarmużu: Jarmuż obtaczamy w odrobinie oliwy z oliwek i soli, następnie wykładamy na papier do pieczenia na 130°C na 30 min. (termoobieg) do chrupkości. Smakuje obłędnie :) - 2 bataty, - garść świeżego tymianku, - 1 granat, - ok. 400 g ciecierzycy (z puszki/słoika), - 1 czerwona cebula, - 1/2 opakowania sera typu feta, - 1 opakowanie roszponki, - chipsy jarmużowe (2 garście), - garść prażonych pestek dyni, - łyżka oliwy z oliwek, - sól. Dressing: - 1 łyżka syropu klonowego, - 2 łyżki octu balsamicznego, Sos Tahini: - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini, - ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku). Chipsy z jarmużu: Jarmuż obtaczamy w odrobinie oliwy z oliwek i soli, następnie wykładamy na papier do pieczenia na 130°C na 30 min. (termoobieg) do chrupkości. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś dobrego, słodkiego i jeszcze żeby było zdrowo - tak powstała moja ostatnia sałatka ze słodkich ziemniaków, cieciorki, granatu, chipsów z jarmużu, pysznego słodkiego dressingu. Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie z oliwek, posypujemy świeżym tymiankiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/04/saatka-z-batatow-cieciorki-i-granatu.html