Ciasto Góra Lodowa

Ciasta
29.03.2019 11:47
Ciasto Góra Lodowa

Składniki na polewę: - 200 g masła - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki cukru - 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka - 1 czubata łyżka kakao Składniki na masę budyniową: - 500 ml mleka (2 szklanki) - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 16 g cukru wanilinowego - 200 g miękkiego masła Składniki na biszkopt (blacha 24x24cm): - 5 jajek (wielkość L) - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodatkowo: - 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku - opakowanie okrągłych biszkoptów (200 g) - 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki Pierwszy blat ułożyć w formie i nasączyć połową zaparzonej i ostudzonej kawy. Przyciąga wzrokiem, a zatrzymuje smakiem ; ) Kluczowym elementem jest tutaj polewa z mleka w proszku, która jest absolutnie przepyszna i stanowi wyjątkowe wykończenie. Przełożyć do misy miksera i cały czas miksując dodawać mleko w proszku (2 szklanki). Biszkopty przekroić na połówki i delikatnie wcisnąć w krem w rzędach jeden obok drugiego, zachowując niewielkie odstępy. Szybko i dokładnie wymieszać i wylać na przemian na ciasto tworząc niedbałe wzory. Ciasto Góra Lodowa to jedno z tych, które niezmiennie jest hitem na każdym stole. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej pozostałą łyżkę mleka w proszku. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na dwa blaty. W kilku porcjach dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-gora-lodowa/