Ciasto Wielkanocne

Wiesław
Ciasta
28.03.2019 18:02
Ciasto Wielkanocne

W Święta Wielkanocne zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 400 ml wrzątku 330 ml śmietanki kremówki 30% 330 g śmietany kwaśnej 18% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku 240 g orzeszków arachidowych w czekoladzie i cukrowej otoczce lub innych jajeczek Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Galaretki truskawkową i brzoskwiniową osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą śmietanową, galaretkami i kolorowymi jajeczkami. Jajka ubijamy z cukrem na puch.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2019/03/ciasto-wielkanocne.html