Filet z kurczaka i marchewka z cukinią

Ewa
Obiad
26.03.2019 9:00
Filet z kurczaka i marchewka z cukinią

Zachęcam do wypróbowania, bo to prosty i smakowity pomysł na obiad. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka kilka łyżek mąki krupczatki 4-5 marchewek (ok. 600g) 2 małe cukinie 3-4 małe cebule sezam do posypania warzyw 2 łyżki sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz masło/olej Obraną marchewkę kroimy na około 5 cm słupki. Marchewkę wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy chwilę na al dente (przez około 5-7 minut). Otaczamy w mące krupczatce, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Na koniec polewamy niewielką ilością sosu sojowego oraz doprawiamy solą (uwaga, sos sojowy jest słony) i pieprzem. Gdy nie mam czasu na dłuższe gotowanie wybieram taki właśnie sposób na kurczaka. Te niewielkie porcje mięsa, doprawione solą i pieprzem, otoczone jedynie w mące krupczatce są jednym z ulubionych dań mojego Malucha. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy cebulę. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Cukinię wraz ze skórką kroimy na paseczki. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/03/26/filet-z-kurczaka-i-marchewka-z-cukinia/