Ryż z warzywami

Ewelina
17.06.2014 9:56
Ryż z warzywami

Przepis

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami podany w taki sposób może stanowić samodzielne danie na obiad albo kolację. Możemy jednak traktować go również jako idealny dodatek do mięsa (np pieczonego kurczaka) lub ryby.

Ryż możemy także zastąpić kaszą jęczmienną, jaglaną albo kuskusem.

Składniki:

1 szklanka ryżu

2 szklanki bulionu

1 puszka kukurydzy

1 duża marchewka

1 pietruszka

1 mała cebula

szczypiorek

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Ryż należy opłukać pod bieżącą wodą (zimną), a następnie ugotować na bulionie do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę, pietruszkę, cebulę i kukurydzę, dusimy ok 12-15 minut na małym ogniu. Do warzyw również możemy dodać odrobinę bulionu.

Kiedy warzywa będą gotowe, mieszamy je delikatnie z ryżem, dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną