Ekspresowa Kremówka

Kasia
Desery
23.03.2019 0:01
Ekspresowa Kremówka

;) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 ml mleka 3,2% 150 g cukru 250 ml śmietany kremówki 36% cukier wanilinowy 6 żółtek 1 łyżka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzać na 200 stopni (termoobieg). Powstałą masę wylać na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego. Kremówka to ciasto, którego nie sposób nie lubić i trudno się z tym nie zgodzić. Rozwinąć jeden arkusz ciasta francuskiego, wyłożyć ja na blachę i nakłuć powierzchnię widelcem. Nie powiem, bo troszkę poszłam na łatwiznę, wykorzystując gotowe ciasta francuskie. W ogóle kremówka okazała się bardzo łatwym ciastem do zrobienia, które w dodatku znika jeszcze szybciej, niż zajmuje jej zrobienie. W oddzielnym naczyniu wymieszać z pomocą miksera pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Ponownie postawić wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając – masa musi zgęstnieć. Tak samo zrobić z drugim arkuszem ciasta. Kiedy ciasto stygnie, można zabrać się za robienie masy kremowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujzgroszkiem.blogspot.com/2019/03/kremowka.html