KURCZAK JALFREZI

Beata
Obiad
18.03.2019 13:00
KURCZAK JALFREZI

Nam smakował bardzo, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 1 czerwona papryka - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki pasty curry czerwonej - 1 świeży pomidor - 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata) - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 3-4 cm świeżego imbiru - 2 łyżki masła klarowanego - sól - natka pietruszki lub kolendry 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Po tym czasie dodajemy straty na tarce imbir, oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy rękami, aż wszystkie kawałki będą oblepione. 4. Pomidora ja sparzyłam i pokroiłam w kostkę, dodajemy do kurczaka. 2. Obie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/03/kurczak-jalfrezi.html