Domowy kebab z piekarnika – i wiesz co jesz! HIT Internetu!

Helka
Obiad
16.03.2019 21:18
Domowy kebab z piekarnika – i wiesz co jesz! HIT Internetu!

Zobacz również przepis na: bułki do kebaba Domowy kebab z piekarnika – Składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Jedną połówkę wykorzystać jako podstawę, wbić 4 szaszłyki, a na nie wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich wieża – dość wysoka, lecz stosunkowo wąska (dzięki czemu mięso w środku tak samo się dopiecze jak na zewnątrz Do piekarnika na sam dół wstawić blaszkę, która standardowo dołączona jest do piekarnika, a na górę (na wysokości, gdzie mniej więcej sięga kebab) wstawić kratkę-ruszt, by stabilizowała całość – górne krawędzie szaszłyków włożyć między kratki, by cały kebab stał stabilnie i się nie przewracał. Do przygotowania tej potrawy przydadzą się patyczki na szaszłyki do grilla, duża cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku. Na samą górę wbić drugą połówkę cebuli lub ziemniaka, a całego kebaba zawinąć dość ściśle w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, by mięso się zamarynowało. Po upieczeniu wyjąć kebaba z piekarnika i zostawić go na kilka minut, by mięso odpoczęło, a soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Podawać np. w bułce kebabowej, z tortillą, z frytkami lub dowolnie wedle uznania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/domowy-kebab-z-piekarnika/