Ciasto Filadelfia na czekoladowym spodzie z sucharków - przepyszne ciasto bez pieczenia! HIT! <3

Helka
Ciasta
16.03.2019 9:59
Ciasto Filadelfia na czekoladowym spodzie z sucharków - przepyszne ciasto bez pieczenia! HIT! <3

Składniki na warstwę galaretkowo-owocową: 2 galaretki wiśniowe 720 g wiśni z syropu (kompotu) (zobacz przepis: Kompot z wiśni) 400 ml syropu (soku) z wiśni 500 ml przegotowanej wody Składniki- masa serowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 300 g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (u mnie sernikowy z wiaderka) 250 g sera mascarpone 100 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 75 ml gorącej, przegotowanej wody 1 opakowanie cukru waniliowego Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce wymieszane ze sobą – twaróg sernikowy oraz mascarpone (przed dodawaniem do śmietany warto właśnie mascarpone wymieszać z twarogiem sernikowym, dzięki czemu masa łatwiej i szybciej połączy się ze śmietaną i nie powstaną grudki). Ciasto Filadelfia – to pyszne ciasto ze słodkim spodem z sucharków, warstwą kremu oraz lekko kwaśną galaretką z wiśniami dla przełamania słodkiego smaku. Do dużej miski wsypać 2 galaretki wiśniowe i zalać je podgrzanym sokiem wymieszanym z wodą, dokładnie wymieszać, by galaretki całkowicie się rozpuściły. Około 400 ml soku z wiśni połączyć z 500 ml wody, zagotować. – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella) Kolejno zalać je tężejącą galaretkę i ponownie całe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, by całkowicie stężało. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć folią spożywczą, a na spód wylepić wcześniej przygotowaną sucharkową masą. Następnie przelać ją do misy miksera, gdzie jest pozostała masa śmietanowo-serowa i miksować krótko tylko do czasu połączenia się składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-filadelfia-bez-pieczenia/