PIĄTEK: TORTILLE Z AWOKADOWO-BATATOWĄ PASTĄ

Agnieszka
Obiad
15.03.2019 10:41
PIĄTEK: TORTILLE Z AWOKADOWO-BATATOWĄ PASTĄ

Składniki: 4 duże tortille według tego przepisu 1 awokado 1 słodki ziemniak 1 limonka lub cytryna Pęczek świeżej kolendry Kilka łyżek siekanego szczypiorku 2 polędwiczki z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oleju Krok 3 Czas na pieczenie batata i polędwiczek wykorzystaj na zrobienie ciasta na tortille. Kluczowa jest rozplanowanie ciasta na bardzo cieniutko, żeby placek podpieczony na patelni nie był gruby. Wsyp do warzyw w misie drobno posiekaną kolendrę i szczypiorek i wymieszaj składniki na pastę – mogą w niej być większe kawałki. Krok 4 Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ ze skórki i dodaj do batata. Zalecamy Wam też robienie dużych tortilli, bo wtedy łatwiej je się zawija i można włożyć w nie więcej farszu. Krok 5 Wykładaj masę warzywną na tortille, rozsmaruj po całej powierzchni. Batata po wyciągnięciu z piekarnika wyjmij łyżką ze skórki i przełóż do misy. Warunek jest tylko jeden: tortille muszą być domowej roboty, bo sklepowe są przeładowane chemią. Wstaw do niego przekrojonego na połowy batata. Ostaw na 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-tortille-z-awokadowo-batatowa-pasta/