KARKÓWKA W SOSIE CHRZANOWYM

Iwona
Obiad
14.03.2019 17:55
KARKÓWKA W SOSIE CHRZANOWYM

Jak widać było tak kruche że prawie się całkowicie rozleciało ;) Składniki na 3 osoby: Składniki na 3 osoby: - 4 plastry karkówki - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1/3 łyżeczki pieprzu - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżeczka majeranku - oliwa do smażenia - natka pietruszki na sos: - 3 szkl wody - 2 listki laurowe - 1/2 główki cebuli pokrojonej w piórka - 1 średni, przeciśnięty ząbek czosnku - 1/3 korzenia pietruszki pietruszki - 1 łyżeczka warzywka np. domowego - 4 łyżki śmietanki 30 % lub 36 % - 1/2 słoiczka chrzanu zasmażka: - 1/2 łyżki masła - 1/3 płaskiej łyżki mąki 1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy i rozbijamy. 8. Gdy mięso jest już miękkie zagęszczam sos zasmażką zrobioną z masła i mąki (masło rozpuszczamy na patelni, a następnie wsypujemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia dolewamy wywaru, mieszamy tak aby nie było gęste i dodajemy do naszego sosu z karkówką) 7. Chrzan mieszam ze śmietanką, dolewam jedną małą chochelkę wywaru spod karkówki, mieszam i wlewam, smakuje i ewentualnie doprawiam solą, pieprzem. 7. Chrzan mieszam ze śmietanką, dolewam jedną małą chochelkę wywaru spod karkówki, mieszam i wlewam, smakuje i ewentualnie doprawiam solą, pieprzem. 3. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i szklimy na niej piórka cebuli. Dodajemy listki laurowe, warzywko, przeciśnięty ząbek czosnku, korzeń pietruszki i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/03/karkowka-w-sosie-chrzanowym.html