Drożdżówki waniliowe z marmoladą

Ciasta
02.03.2019 12:51
Drożdżówki waniliowe z marmoladą

Składniki na ciasto (ok. 15 sztuk – forma 32 x 22 cm): 1 szklanka mleka 2 jajka 110 g masła 1 laska wanilii (wyskrobane z niej ziarenka) 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży Pozostałe składniki: 250 g marmolady 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka wrzącej wody Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wypieku chleba (w kolejności podanej wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże). Okazały się strzałem w dziesiątkę, są tak pyszne, że w ciągu dwóch ostatnich dni robiłam je już dwa razy : ) Bardzo puszyste, tym razem dżem zastąpiłam marmoladą, więc są też bardzo syte. Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm (ja robiłam to na oko : ), można delikatnie podsypać mąką. Z ciasta odejmujemy ok. 150 g ciasta i rozwałkowujemy na wymiar formy. Układamy na przygotowanym wcześniej spodzie w niedużych odległościach (mogą się też stykać ze sobą). Otrzymujemy w ten sposób spód bułeczek, dzięki czemu nie wycieknie z nich marmolada. Na rozwałkowanym cieście smarujemy marmoladę, zostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów. Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C (u mnie opcja pieczenia góra, dół). Przygotowujemy rozczyn drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru, zalewamy 2 łyżkami mleka, dodajemy mąkę i sól. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/drozdzowki-waniliowo-truskawkowe/