Faworki pieczone – chrust z piekarnika

Magdalena
Desery
27.02.2019 21:12
Faworki pieczone – chrust z piekarnika

Składniki: (na 2 duże talerze faworków) - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka jaj - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego (z lodówki) - 1 łyżka masła (zimne, siekamy) - 1 łyżka wódki lub octu - cukier puder + około 1 łyżeczki cukru wanilinowego (można pominąć ten dodatek) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ja najczęściej wkładamy partiami faworki do plastikowego pojemnika z cukrem pudrem wymieszanym z czubatą łyżeczką cukru wanilinowego, zamykam pokrywkę i lekko ruszam pudełkiem, tak aby każdy chrust był wręcz oblepiony cukrem. Faworki pieczone – chrust z piekarnika Dziś zapraszam Was na filiżankę dobrej kawy i pyszne pieczone faworki. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie 😉 Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki (lub całą noc, ciasto musi być dobrze schłodzone). Całe wykonanie przebiega dość podobnie do tradycyjnej wersji faworków, z tą różnicą, że na końcu wkładamy je do piekarnika 😉 (u mnie z odrobiną cukru waniliowego) stanowią wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy z mlekiem i moimi ulubionymi smakowymi syropami. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek (chrust) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopiero teraz wałkujemy ciasto na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Następnie na podsypanym mąką blacie lub stolnicy kilkanaście razu uderzamy ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/faworki-pieczone-chrust-z-piekarnika/