Pizza 4 sery - zdrowa wersja

Ewelina
14.06.2014 21:39
Pizza 4 sery - zdrowa wersja

Przepis

Ostatni przepis na pizzę była na słodko, z moim ulubionym zestawem banan+ masło orzechowe[klik]

Teraz kolejne ulubione połączenie: szpinak, kurczak i sery. Dużo serów. Kupne pizze ze swoimi "pół platerka camemberta+ ledwo dostrzegalny lazur" mogą się schować. No i ta satysfakcja, że wiemy dokładnie, co ląduje na naszym talerzu...

My recent pizza recipe was sweet, with my favorite duet: banana + peanut butter[click]. Now, it's time for my second best taste: spinach, chicken and cheese. A lot of cheese. Much better than resteurant pizza which usually doesn't contain more than few slices of blue cheese. And don't forget about satisfaction that you know exactly what you eat...

Składniki na spód/ ingredients for dough:

-1/3 szklanki mąki orkiszowej razowej/ 1/3 cup spelt flour

-1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej/ 1/3 cup wholewheat flour

-1/3 szklanki mąki pszennej/ 1/3 cup wheat flour

-1/3 opakowania suchych drożdży( ok.2-3 g)/ 1 tsp yeast-powder

-1/4 szklanki ciepłej wody/ 1/4 cup warm water

-łyżka oliwy/ 1 Tbls olive oil

Na wierzch/ for topping:

-łyżeczka przecieru pomidorowego/ 1 tsp tomato puree

-250 g mrożonego szpinaku/ 9oz frozen spinach

-kilka różyczek brokułów/ few pieces broccoli

-100 g piersi z kurczaka/ 3.5oz boneless chicken breast

- pół krążka camemberta/ half camembert

- 60 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią/ 2.5oz blue cheese

- 60 g pokruszonej fety/ 2oz feta cheese

- 100 g tartej mozzarelli / 3.5oz grated mozzarella

- sól, czosnek/ salt, garlic

Składniki na spód(mąki,drożdże,sól i cukier) dokładnie wymieszać, przesiać do miski i powoli dolewając wody z oliwą zagniatać ciasto( najlepiej min.5 min) Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5 h.

Gdy ciasto wyrośnie, cienko rozwałkować je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Rozsmarować na nim przecier pomidorowy wymieszany z 2 łyżkami wody. Na to nałożyć kolejno startą mozzarellę, połowę pozostałych serów, odsączony szpinak doprawiony pieprzem i czosnkiem, brokuły, podsmażone kawałki kurczaka oraz resztę serów. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(długość pieczenia zależy od grubości pizzy, najlepiej obserwować, kiedy się rumieni).

Make a dough- In large mixing bowl, combine all types of flour, yeast and salt. Blend in water and olive oil Stir by hand vigorously until all ingredients are well mixed( at least 5 minutes). Place bowl in warm place and let rise for about 1.5 hour.

Roll the dough, top with tomato puree( combined with 2 Tbls water). Than put grated mozzarella, half blues cheese, camembert and feta, drained spinach( seasoned with garlic and salt), broccoli, diced and cooked chicken and again blue cheese, camembert and feta. Bake for about 25 minutes in oven preheated to 350F.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną