Biały nalot na czekoladzie! Czy jest to trucizna, której powinniśmy się bać ??

Natalia
Kulinaria
26.02.2019 22:12
Biały nalot na czekoladzie! Czy jest to trucizna, której powinniśmy się bać ??

Z pewnością chociaż raz zdarzyło ci się kupić tabliczkę czekolady, którą schowałaś do szuflady, żeby zjeść ją później i o niej zapomniałaś. Z czasem na czekoladzie pojawił się biały lub szary nalot. Co to jest i czy jest to trujące? Odpowiemy ci na to pytanie.

Zdjęcie Biały nalot na czekoladzie! Czy jest to trucizna, której powinniśmy się bać ?? #1

Czy biały nalot na czekoladzie jest szkodliwy?

Biały nalot na czekoladzie NIE jest czymś szkodliwym dla człowieka, nie powinniśmy się obawiać, że coś złego nam się stanie, jeżeli zjemy czekoladę z takim właśnie nalotem, gdyż jest to całkowicie bezpieczne i jadalne.

Skąd się bierze biały nalot ?

Pojawianie się białego nalotu jest naturalnym procesem, który tworzy się ze zmianą klimatu i sposobu przechowywania czekolady. Jeżeli czekolada jest przechowywana w ciepłym miejscu to tłuszcze, które znajdują się w środku, wytapiają się na powierzchnie a po zastygnięciu czekolady, nie wracają na swoje miejsce. Dlatego odpowiednie przechowywanie jest ważne, jeżeli chcemy, aby czekolada nie tylko smakowała pysznie, ale także wyglądała.

Czasem zdarza się jednak, że biały osad pojawi się nawet na czekoladzie, która była przechowywana w prawidłowy sposób. Świadczy to o tym, że ziarna kakaowca wykorzystane w produkcji takiej czekolady nie były jakościowo dobre.

Rodzaje czekolady:

Czekolada mleczna: zawiera mleko, przez co jest słodka i łagodna w smaku. Ilość miazgi kakaowej nie przekracza 50 procent.
Czekolada gorzka: składa się z tłuszczu kakaowego, z miazgi kakaowej, i cukru, czasami dodaję się odrobinę wanilii. Nie powinna zawierać mniej niż 70 procent miazgi kakaowej.Jest to najzdrowszy rodzaj czekolady.
Biała czekolada: bez zawartości miazgi kakaowej. W najlepszych czekoladach białych jest tylko do 33 procent masła kakaowego.
Czekolada deserowa: zawiera od 30 do 75 procent miazgi kakaowej, reszta to cukier, tłuszcz kakaowy i inne dodatki. Ma ciemniejszy kolor i jest słodkawa w smaku.
Kuwertura: to czekolada wysokiej jakości zawierająca więcej (32-35%) masła kakaowego niż zwykła czekolada.



Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną