Pierogi ze śliwkami

Obiad
24.02.2019 14:25
Pierogi ze śliwkami

Składniki: ok. 700 g mąki pszennej 50 g masła 400 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 50 śliwek cukier W gorącej wodzie rozpuścić masło. UWAGA: Uważajcie, żeby nie gotować ich za długo, bo mogą się rozpaść (śliwki wypłyną z pierogów). Na ciasto kłaść po połówce śliwki i posypywać odrobiną cukru (ok. 1/3 łyżeczki). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 700 g). Można użyć mrożonych śliwek, ale trzeba je najpierw rozmrozić i zostawić na sitku do ocieknięcia. Po ugotowaniu można polać dodatkowo masłem podsmażonym z bułką tartą lub śmietaną. UWAGA: zacznijcie od ok. 600 g mąki. Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pierogi-ze-sliwkami/