Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Ewa
Ciasta
23.02.2019 10:08
Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:) Ciasto: 180 g masła 180 g drobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 85 g cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Dwie łyżeczki kawy zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Jedną łyżeczkę kawy zalewamy 2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić). Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Z kawałkami orzechów i nutą kawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/02/23/przekladane-ciasto-kawowe-z-orzechami/