Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki!

Karolina
Obiad
15.02.2019 14:22
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki!

Całe ciasto szykuję w misce – wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach, pyzach czy przy śląskich kluskach: ciasto ziemniaczane (to z batatów też) nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Ziemniaki i bataty to nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego rozpada się po wrzuceniu do wrzątku. Nawet, jeśli ciasto w dotyku wydaje się lekko wilgotne ale już się dobrze ze sobą lepi, nie dosypujemy więcej mąki – nie trzeba.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.karointhekitchen.com/wege/gnocchi-z-batatow-tylko-2-skladniki/