Drożdżowe rogaliki z białym makiem i migdałami

Picante-
Ciasta
15.02.2019 9:57
Drożdżowe rogaliki z białym makiem i migdałami

Na wierzchu mamy więc tylko migdałową posypkę, ale i tak jest przepysznie! :-) Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 1 szklanka mleka - 20 g świeżych drożdży - 1 jajko - 80 g masła - szczypta soli - 300 g maku białego - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 10 g drożdży - żółtko+ 1 łyżka mleka + migdały w płatkach Wykonanie: Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt koła, smarujemy je makiem, kroimy na trójkąty, które zwijamy na kształt rogalików. Nie jest to tradycyjna wersja rogalików świętomarcińskich (pomijając fakt, że te prawdziwe świętomarcińskie są wypiekane tylko w Poznaniu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 20-25 minut (na złoty kolor). Wiem, wiem - to zdecydowanie nie jest ten miesiąc, kiedy piecze się rogaliki z białym makiem. Ale w listopadzie jakoś nie było czasu, a mak czekał i czekał... Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy migdałami w płatkach. Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym) i pozostałym cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/02/drozdzowe-rogaliki-z-biaym-makiem-i.html