kluseczki leniwe

Obiad
14.02.2019 13:29
kluseczki leniwe

Jadło się je w wakacje, zimowe ferie, w soboty, gdy mama miała czas na gotowanie. Odkrawamy kawałki ciasta z kuli i formujemy z nich wałki, które następnie lekko rozpłaszczamy na pomocą noża. A więc…leniwe po raz pierwszy! Kluseczki leniwe zawsze przywodzą mi na myśl moje dzieciństwo. Składniki 250g – 300g tłustego twarogu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Wykonanie Twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie “Pierożanka. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak trenować swoje umiejętności kulinarne w tym mącznym zakresie. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Do wrzątku wrzucamy kluseczki, gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/02/14/kluseczki-leniwe-czyli-szybki-obiad/