Miodownik z orzechową wkładką

Ewa
Ciasta
02.02.2019 8:41
Miodownik z orzechową wkładką

cukru 1 płaska łyżeczka sody Wkładka orzechowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g masła 1 szkl. cukru 2 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia Masa grysikowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 2 op. cukru waniliowego 8 łyżek kaszy manny 3 łyżki cukru pudru 200 g masła Wizualnie ciasto bardzo przypomina mi ciasto Gargamel (zobacz przepis Gargamel wg siostry Anastazji), choć przygotowane jest z użyciem nieco innych składników. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na spodzie dwóch blaszek (21x32cm lub mniejszej) wyłożonych papierem do pieczenia. mąki 150 g masła 2 jajka 3 łyżki miodu 1/2 szkl. Pieczemy osobno, po około 13-15 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, po czym dzielimy je na dwie części. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Udostępnij Zapisz Pyszne ciasto miodowe, z wkładką orzechową oraz grysikową masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto fantastyczne w sezonie jesienno – zimowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy. Ciasto przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto miodowe: 2 i 1/3 szkl. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/02/02/miodownik-z-orzechowa-wkladka/