Lasagne

Makarony
31.01.2019 17:06
Lasagne

Na sos pomidorowy 500 g mięsa wołowego 600 g passaty z pomidorów cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki oliwy (z suszenia pomidorów) 3 kostki bulionowe (użyłam domowych z tego przepisu) przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, papryka ostra Na beszamel 50 g masła 50 g mąki pszennej około szklanki zimnego mleka pieprz, sól, gałka muszkatołowa Pilnujemy aby nie zbiło się w większe części (nie chcemy pulpetów w sosie, tylko gęsty sos mięsno-pomidorowy). Na dnie naczynia układamy obok siebie płaty makaronu (uprzednio zamoczone w gorącej wodzie na około pół minuty). Kiedy mięso jest już podsmażone i kostki się rozpuściły, wlewamy passatę i dodajemy przyprawy: solidną szczyptę soli i pieprzu oraz po dwie łyżeczki suszonej bazylii i oregano. Może i do lekkich nie należy, ale jest naprawdę pyszna i od czasu do czasu warto sobie na nią pozwolić (to tak à propos tego poświęcenia). I od początku: makaron, mięso, odrobina beszamelu i sera (nie za dużo, ponieważ beszamelu i sera powinno być najwięcej na wierzchu). Odgrzewanie: Lasagne najlepiej odgrzewać w porcjach i podlewać wtedy odrobiną passaty, aby nie stała się zbyt sucha. Kiedy mąka się zaparzy na maśle, zaczynamy delikatnie wlewać zimne mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek i uzyskać aksamitną konsystencję. W większym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy jest gorąca wrzucamy cebulę oraz pomidory. Dodatkowo makaron prostokątny do lasagne twardy ser żółty – około 150 g szklanka passaty doprawionej odrobiną ziół, solą i pieprzem odrobina oliwy Przygotowanie Na mięso kładziemy około 2-3 łyżki beszamelu, który także rozsmarowujemy. Można także przygotować danie w kilku mniejszych naczyniach – każde na jedną porcję). Na 10 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby wierzch się zapiekł i zrumienił. Beszamel Kiedy mięso dusi się w pomidorach, możemy przygotować beszamel. Jeśli takich nie mamy, to możemy w zamian dodać jedną ugotowaną marchew i pietruszkę lub zupełnie pominąć ten element i użyć więcej przypraw później. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy pozostałą częścią sosu mięsnego oraz zalewamy szklanką passaty (doprawionej odrobiną soli, pieprzu i ziół). Krótko podsmażamy i dodajemy mięso mielone (najlepiej pasuje tu wołowe, ale można także użyć wieprzowego, drobiowego lub mieszanego, np. wieprzowo-wołowego). Następnie makaron smarujemy sosem mięsnym – ilość należy dopasować do naczynia (tak aby ułożyć co najmniej 3 warstwy). Lasagne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Włosi znają się na kuchni, nie ma wątpliwości. Garfield No właśnie, dla tego dania wielu jest w stanie się poświęcić. Składanie i pieczenie Prostokątne naczynie żaroodporne (u mnie to było naczynie o wymiarach około 25 cm x 17 cm) smarujemy delikatnie oliwą. Ja ułożyłam 3 warstwy z tej ilości składników w swoim naczyniu. Dusimy tak całość przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/klasyczna-lasagne/