PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, BOCZKIEM I CEBULĄ

Beata
Obiad
30.01.2019 10:46
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, BOCZKIEM I CEBULĄ

Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko 1 - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg ziemniaków 250 g boczku (można dać więcej) 1 większa cebula majeranek sól pieprz 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dziurkę na środku do której wbijamy jajko, dodajemy sól. 3. Boczek i cebulę po przestudzeniu dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek, pieprz i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię najpierw wrzucamy boczek, jak wytopi mu się już tłuszcz, to dorzucamy cebulę. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Dzień dobry :-) Przepisów na różne pierogi jest mnóstwo. U mnie dzieci najbardziej lubią pierogi ruskie, choć syn ostatnio został fanem tych z kapustą. 4. Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi. Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką wyszły bardzo smaczne. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/01/pierogi-z-ziemniakami-boczkiem-i-cebula.html