Ciasto mocca z orzechami

Alina
Ciasta
29.01.2019 16:45
Ciasto mocca z orzechami

Składniki: - Biszkopt: - 5 jajek L - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Wkładka orzechowa: - 4 białka - 130 g cukru - 150 g orzechów włoskich - 4 łyżki wiórków kokosowych - 1 płaska łyżka mąki pszennej - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - Krem kawowy: - 500 ml kremówki 36% - 500 g mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 100 ml mocnego naparu z kawy mielonej - 50 ml wódki - Do nasączenia i kremu: - 4 łyżki kawy mielonej - 250 ml wrzątku - 50 ml wódki - 2 łyżki cukru Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek wsypać mieszankę orzechową i delikatnie wymieszać. blaszkę o tym samym wymiarze co na biszkopt wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Wkładka orzechowa: Orzechy grubo posiekać przełożyć do miski wsypać wiórki kokosowe, mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Zimne białka ubić na sztywno z cukrem. Umieścić wszystkie w misie miksera i zmiksować na gęsty krem. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę kremu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2019/01/ciasto-mocca-z-orzechami.html
Ala piecze i gotuje

Ala piecze i gotuje

Alina