Gulasz wołowy z garnka próżniowego

Karol
Obiad
29.01.2019 10:12
Gulasz wołowy z garnka próżniowego

Chciałem przede wszystkim sprawdzić, czy da się rzeczywiście wrzucić produkty i zapomnieć, a że nie jestem łatwym testerem, więc rzuciłem się na najtrudniejsze w gotowaniu mięso, czyli wołowinę. Warzywa trochę się rozpuściły szczególnie marchewka i cukinia ale okazało się, że utworzyły z wodą gęsty sos. Mięso okazało się, że już prawie jest miękkie, normalnie dało się je gryźć, bez większego wysiłku. Różni się trochę od szybkowaru, jest o wiele wygodniejszy w obsłudze, a potrawy przyrządzają się równie szybko. Dolałem jeszcze ciut wody, trochę wina (nie jest konieczne ale podnosi smak) i nastawiłem budzik w komórce na 10 minut i czekam. Po 25 minutach postanowiłem otworzyć zawartość i przyjrzeć się z bliska co tam się działo. Garnek ma wysokiej jakości powłokę ceramiczną, która zapobiega przywieraniu, jednak i tak zdecydowałem się użyć łyżkę oleju do zeszklenia cebuli i obsmażenia mięsa. Jeśli na niej się sprawdzi, to pewnie i wygra z innymi produktami. Jeśli dysponujecie takim wynalazkiem, a uważam z całą odpowiedzialnością, że warto mieć takie urządzenie w kuchni, to przygotujcie sami taką potrawę. Nie musiałem nic zagęszczać mąką ale na przyszłość muszę pamiętać, by je dodać trochę później. Posiada on potrójny system niskiego ciśnienia, czyli kontroluje ciśnienie za pomocą redukcji pary i dodatkowo przez uszczelnienie garnka silikonową uszczelką, oraz specjalne uchwyty mocujące pokrywkę w rączkach. Do garnka nie było niestety dołączonej książeczki z gotowymi przepisami, więc zacząłem improwizować. Doszedłem jednak do wniosku, że mimo krótkiego czasu gotowania nie będę łączył ze sobą składników miękkich i twardych. Danie było gotowe do nakładania na talerze, nieziemsko pachniało i co najważniejsze było niesamowicie pyszne. Zawór regulujący na górze pokrywki przyjemnie zaczął syczeć, uwalniając parę, a w środku obserwowałem wzburzone kłęby bąbelków wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/gulasz-wolowy-z-garnka-prozniowego/