Makaron w sosie z koziego sera z cukinią i szpinakiem

Ewa
Makarony
25.01.2019 8:41
Makaron w sosie z koziego sera z cukinią i szpinakiem

Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z palnika, dodajemy tarty ser (niewielką ilość możemy odłożyć i posypać po wierzchu przed podaniem), mieszamy do rozpuszczenia, a następnie doprawiamy solą, solidną szczyptą pieprzu, szczyptą cukru oraz niewielką ilością suszonej bazylii. mleka ok. 120-130 g tartego koziego sera (twardego, kupiłam w lidlu) 2 cukinie 3-4 garści szpinaku granulowany czosnek suszona bazylia sól, pieprz, cukier Cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ja smażyłam na suchej patelni przeznaczonej właśnie do beztłuszczowego smażenia), wrzucamy cukinię i smażymy przez chwilę (tak by wciąż pozostała lekko twarda). Dla mnie w tej wersji było smacznie. ok. 350-400 g ulubionego makaronu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szkl. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy wszystko przez około 2-3 minuty. Gorący dodajemy na patelnię z cukinią i szpinakiem. Jeżeli nie lubicie smaku koziego sera, myślę, że można zastąpić go np cheddarem. Gotowy sos dodajemy na patelnię.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/01/25/makaron-w-sosie-z-koziego-sera-z-cukinia-i-szpinakiem/