ŚRODA: PULPETY WŁOSKIE Z CUKINIOWO-MARCHEWKOWYM SPAGHETTI

Agnieszka
Sałatki
16.01.2019 7:04
ŚRODA: PULPETY WŁOSKIE Z CUKINIOWO-MARCHEWKOWYM SPAGHETTI

Sos 3 łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki: Pulpety 400 g mielonego indyka 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki przyprawy włoskiej (możesz ją zrobić w domu, przepis znajdziesz niżej) Kilka łyżek posiekanej pietruszki i/lub bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Spaghetti 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki Pęczek rzodkiewek Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka Łatwe Liczba porcji: 2 Przepis na spaghetti cukiniowe jest hybrydą dwóch przepisów pochodzących z bloga FitMenCook, skąd wzięliśmy pulpeciki oraz Betty Crocker, amerykańskiej kulinarnej celebrytki, u której wpadł nam w oko sos. Właśnie z tego względu zdecydowaliśmy się na orientalny sos a nie pesto, jak planowaliśmy na początku, gdyż woda z cukini delikatnie go rozszerza. Generalnie jest to przepis na sos do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Choć składa się głównie z warzyw, spaghetti cukiniowo-marchewkowe spokojnie może wystąpić w roli lanczu, bo jest zdrowo sycące. Generalnie jest to warzywo bardzo wodniste i nie ma z tym większego problemu jeśli podawana jest zaraz po przygotowaniu. Cukinia ma jeszcze jedną cechę, o której warto pamiętać robiąc z niej makaron – pocięta na paski puszcza dużo wody. Charakterny sos, aromatyczne pulpeciki i chrupiące warzywa – oto przepis na prostą i pyszną sałatkę. Maszynką do obierania warzyw ze specjalną końcówką (zobacz jak to zrobić warzywne spaghetti) potnij cukinię i marchew na makarony. Gdy wyrobisz całe mięso, wstaw pulpety do piekarnika i piecz przez 15 minut (albo do czasu, aż pulpecik po przekrojeniu nie będzie różowy w środku). Cukinia jest cudownym warzywem, ale generalnie nie ma wyrazistego smaku. Obtaczaj każdą kulkę w bułce tartej i odkładaj na blaszkę do pieczenia. Spaghetti warzywne, szczególnie cukiniowe, ma to do siebie, że niestety może być mdłe. Jeśli zamierzacie ją zabrać do pracy to następnego dnia na pewno podpłynie wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-pulpety-wloskie-z-cukiniowo-marchewkowym-spaghetti/