Najlepszy przepis na oponki serowe! REWELACJA!

Helka
Desery
12.01.2019 21:10
Najlepszy przepis na oponki serowe! REWELACJA!

Składniki na ciasto na oponki serowe: 0,5 kg sera półtłustego lub tłustego (może być z wiaderka, ale gęsty, np. z Piątnicy) 0,5 kg mąki pszennej (u mnie Wrocławska, typ 500) = 3 szklanki + 1 czubata łyżka pół szklanki cukru = czyli 6 czubatych łyżek = ok. 100 g 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 16g cukru z prawdziwą wanilią) 4 żółtka 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu (spirytusu lub wódki) 250g kwaśnej gęstej śmietany 18% = 6 czubatych łyżek Oponki serowe – Dodatkowe składniki: tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy (4 szklanki = 1 litr) lukier lub cukier puder do oprószenia oponek obręcz o średnicy ok. 8 cm i kieliszek z otworem o średnicy ok. 3,5 cm *szklanka o pojemności 250 ml Przepis na serowe oponki: Ser przecisnąć przez praskę kilka razy lub zmielić w maszynce 3-krotnie, by nabrał gładkiej konsystencji. Do wykonania takich oponek z serem twarogowym można użyć twarogu w kostce, który najpierw należy zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa lub też można użyć gotowego twarogu sernikowego z wiaderka, ale warto, by był to dobrej jakości twaróg i odpowiednio gęsty (a nie rzadki i wodnisty). Jeśli lubicie mój przepis na przepyszne mini pączki z twarogu, to koniecznie wypróbujcie również ten przepis na oponki! Przepis na oponki serowe: Jak zrobić oponki z serem? Wyrobione ciasto na oponki oprószyć mąką, podzielić na 4 kawałki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremką (lub szklanką) duże kółka, a w środku mniejsze kółeczka za pomocą mniejszej foremki lub kieliszka (bądź nakrętki). Wziąć pierwszy kawałek i rozwałkować go na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm. Gdy oponka wypłynie na powierzchnię i przyrumieni się od spodu, to należy obrócić ją na drugą stronę i również smażyć do czasu zarumienienia. Oponki z tego przepisy są najlepsze na świecie, więc koniecznie go wypróbujcie :) Każdą wyciętą oponkę odkładać na bok na blat oprószony mąką (by się do niego nie przykleiły). Z podanych składników wychodzi ok. 40 cieńszych lub 30 grubszych oponek z sera twarogowego. Można też użyć sera z wiaderka – ja najczęściej używam gęstego twarogu sernikowego z Piątnicy. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem zagnieść ponownie z resztą ciasta, ponownie rozwałkować kolejną porcję, wykrawać oponki i tak dalej aż do wyczerpania całego ciasta. Wrzucić mały kawałek ciasta i sprawdzić, czy olej już skwierczy, a ciasto wypływa na powierzchnię – jeśli tak, to jest on idealnie nagrzany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/oponki-serowe/