Szarpana wieprzowina "pulled pork"

Obiad
10.01.2019 18:24
Szarpana wieprzowina "pulled pork"

Kiedy zalewa jest letnia lub ciepła (ważne, żeby nie była gorąca, bo wtedy mięso się zetnie po włożeniu do środka), wkładamy do niej mięso. Dodatkowo kawałek mięsa wieprzowego: szynka, łopatka, karkówka – ok. 1,2 kg cebula łyżeczka papryki słodkiej i ostrej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki kminu rzymskiego łyżeczka cząbru pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki ostrej musztardy pieprz mielony A do tego praktyczny, bo piekąc jeden większy kawałek mięsa, wykarmimy duuużą rodzinę lub po prostu zyskamy obiad na następne dni i za każdym razem możemy ją podawać inaczej. Podczas “szarpania, mięso powinno się połączyć z tym sosem i z cebulą, przez co będzie jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. W bułce, bajglu lub po prostu z ryżem w sosie. Od tego momentu, mięso powinno spędzić jeszcze 4-5 godzin w piekarniku. To co zostanie, możemy schować do lodówki i następnego dnia podgrzać na patelni lub w piekarniku. Składniki Zalewa 5 ząbków czosnku łyżka kulek pieprzu czarnego 4-5 kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych ok. 5 łyżek soli woda Po upieczeniu ściągamy przykrycie naczynia lub rozcinamy rękaw i dwoma widelcami rozrywamy mięso na małe włókna. Nie wyciągamy mięsa z naczynia/folii, ponieważ tam znajdują się soki, które z niego wypłynęły. Przygotowanie Przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od zalewy, w której mięso spędzi całą noc. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem i kładziemy na dno cebulę, a na nią mięso. Cebulę kroimy w grubszą kostkę lub na ćwiartki. U mnie piekło się 4,5 godziny od zmniejszenia temperatury i później około godzinę leżało w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z zalewy wyciągamy także czosnek i rozgniatamy go lub przeciskamy przez praskę. Następnego dnia wyciągamy mięso z zalewy i wkładamy do miski. Podczas podgrzewania, dobrze jest dodać sos lub wodę, ponieważ to zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/szarpana-wieprzowina/