Ciasto cytrynowe

Aleksandra
Ciasta
07.01.2019 17:01
Ciasto cytrynowe

Bardzo polecam :). Biszkopt: 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 160 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Masa cytrynowa: 250 ml wody ( 1 szklanka ) 110 g cukru ( pół szklanki ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 125 ml mleka ( pół szklanki ) 100 g masła sok z 1 cytryny ( można dodać też skórkę ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny To puszysty biszkopt przełożony masą cytrynową, którą robi się błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się. Na początek roku mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które pomimo swojej prosty jest niezwykle smaczne :). Ciasto jest wspaniałe na imprezy, ponieważ nie jest zbyt słodkie i zamulające, ponadto może długo stać w temperaturze pokojowej i cały czas będzie tak samo smaczne. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Lukier cytrynowy: Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać. Zestawić z ognia i mieszając wlać mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wodę zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym oraz masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/01/ciasto-cytrynowe.html