Karnawałowe skandynawskie rozetki

Picante-
Desery
07.01.2019 10:00
Karnawałowe skandynawskie rozetki

Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - około 3/4 szklanki mleka - 1 jajko - 3 łyżki śmietanki 30% - 1 łyżeczka spirytusu - 1 łyżka cukru - szczypta soli - olej lub smalec do smażenia - cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy mikserem do połączenia składników. Foremki do rozetek zanurzamy w gorącym tłuszczu, a następnie zanurzamy je w cieście (tylko do połowy ich wysokości, gdy zanurzymy je całe, wówczas nie zdejmiemy z nich usmażonych rozetek). A u mnie dziś dalekie krewne faworków - skandynawskie rozetki, czyli forma ciasta naleśnikowego smażona w głębokim tłuszczu przy użyciu specjalnych, metalowych foremek. Zanurzamy je w tłuszczu i smażymy około 15 sekund. Tuż po wyjęciu z tłuszczu zdejmujemy je z foremki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/01/karnawaowe-skandynawskie-rozetki.html