Paszteciki z kapustą i grzybami

Milena
Przekąski
20.12.2018 17:39
Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na paszteciki z kapustą i grzybami (około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Kapustę płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, następnie mocno odciskamy. Gotujemy ją około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie rulon kroimy ostrym nożem w poprzek co około 5 cm. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm. Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na patelni do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Kiedy kapusta ostygnie kroimy ją nożem na mniejsze kawałki. Paszteciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/12/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami/