Ryba po grecku - tradycyjny przepis

Milena
Boże Narodzenie
19.12.2018 15:52
Ryba po grecku - tradycyjny przepis

Składniki na rybę po grecku: 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) mąka, 2 jajka, bułka tarta (do panierki) 3 duże marchewki 2 pietruszki duży por mały seler cebula pół szklanki passaty pomidorowej (przecieru z pomidorów – najlepiej domowego) 3/4 szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sok z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie Na patelni podsmażamy przez chwilkę cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy inne warzywa i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby przesiąknęła przyprawami. Rybę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, choć ja jestem zdecydowaną zwolenniczką jej zimnej wersji. Ryba po grecku to klasyczna polska potrawa na Boże Narodzenie, ale także sprawdzi się podczas innych okazji, gdyż jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2012/01/ryba-po-grecku/